Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR).

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole

Primarna vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se kod djece uzrasta od 12 mjeseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole – MMR vakcine i treba je sprovesti na vrijeme do navršenih 15 mjeseci.

Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se MMR vakcinom prije polaska u prvi razred osnovne škole, a izuzetno i tokom prvog razreda osnovne škole.

Neimunizirane i nepotpuno imunizirane osobe (osim onih sa trajnim kontraindikacijama) treba vakcinisati nedostajućim dozama MMR vakcine do navršene 18. godine života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije.

Minimalni interval između dvije doze MMR vakcine je četiri sedmice.

Aktivna imunizacija protiv morbila može se započeti i kod djece uzrasta od šest do 12 mjeseci prema epidemiološkim indikacijama.  U tom slučaju se vrši revakcinacija jednom dozom vakcine u dobi od 15 do 24 mjeseca.

Osjetljive osobe iz kontakta oboljelih od morbila treba vakcinisati MMR vakcinom što je prije moguće, a najkasnije u roku od 72 sata od kontakta po epidemiološkim indikacijama.

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole provodi se i kod žena, koje su bez prethodno stečenog imuniteta, koje planiraju trudnoću po epidemioloskim indikacijama.

MMR vakcina se daje duboko subkutano ili intramuskularno u dozi od 0,5 ml u predjelu deltoidne regije.

Pored opštih kontraindikacija, specifične kontraindikacije za MMR vakcinu su:

1. imunodeficijentna stanja zbog malignih bolesti, terapija antimetabolitima, veće doze kortikosteroida, alkilirajućih jedinjenja ili zračenja i druga stanja imunosupresije,

2. trudnoća.